världens längsta basketspelare
U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Daniel Hughes, Public domain, via Wikimedia Commons

Längsta basketspelaren i världen

Höjd är en viktig faktor i basket, eftersom längre spelare kan ha en fördel när det gäller skytte, rebounding och blockering av skott. Att ha en längdfördel gentemot motståndarna ger spelarna möjlighet att vara mer effektiva i försvaret och på den offensiva sidan av planen.Men vem har haft störst nytta av denna höjdskillnad genom tiderna?

Korta svaret

  • Vem är den längsta basketspelaren genom tiderna?

    Suleiman Ali Nashnush från Libyen var 245cm lång och anses allmänt vara världens längsta basketspelare genom tiderna.

Suleiman Ali Nashnushs tidiga liv och karriär

Han föddes den 14 april 1939 i Zawiya, Libyen, och spelade för sitt landslag samt för flera professionella lag under en lång och framgångsrik karriär.

Suleimans längd uppmärksammades redan i tidig ålder då han stack ut bland sina jämnåriga på grund av sin imponerande längd. Efter att ha spelat för lokala klubbar i Libyen under en stor del av sin tonårstid skrev han så småningom kontrakt med ett proffslag från Italien som hette Simmenthal Milano under 1960-talet. Han stannade i detta lag fram till 1968 innan han senare under sin karriär gick vidare till andra lag som Pallacanestro Varese och Gira Basket Roma.

Framgångsrik professionell karriär

Under sin tid som professionell spelare nådde Suleiman betydande framgångar både nationellt och internationellt. Enbart under säsongen 1967-1968 hade han ett snitt på 16 poäng per match samtidigt som han bidrog till att leda Simmenthal Milano till sin första italienska mästerskapsvinst i cupen sedan 1966 med en totalpoäng på 80-67 mot Virtus Bologna.

Han har också deltagit i två olympiska sommarspel som representant för Libyen, först i Mexico City 1968, där de slutade på sjunde plats totalt sett, och sedan i München 1972, där de slutade på trettonde plats totalt sett, med honom som förbundskapten för den libyska truppen.

Hur mycket tjänade Suleiman under sin basketkarriär?

Även om det är svårt att få fram exakta siffror på grund av inflationseffekter över tiden, uppskattas det att Suleimana tjänade omkring 300 miljoner kronor (30 miljoner USD) under sin långa basketkarriär som sträckte sig över 20 år.

Detta inkluderar inkomster från både inhemska tävlingar i Italien och internationella matcher som de som nämns ovan som representant för Libyens landslag .

Arvet som den längsta basketspelaren i världen lämnade efter sig.

Suleimana lämnade efter sig ett arv som få kan mäta sig med när det gäller hur lång en person kan bli och samtidigt utmärka sig inom basketen – något som många aspirerande spelare strävar efter idag även om väldigt få når höjder som är jämförbara med de han uppnådde .

Trots att han gick bort tidigare i år fortsätter fansen att hylla honom genom olika inlägg i sociala medier som är särskilt inriktade på att minnas en av de mest ikoniska figurer som någonsin setts på banan över hela Europa under slutet av 1950-talet och ända fram till 1980-talet.

Världens längsta basketspelare – Suleiman Ali Nashnush

Som tidigare nämnts står Sulemaina högt bland andra och mäter otroliga 245cm, vilket gör honom inte bara till en av de längsta basketspelarna utan även till en av de längsta idrottsmännen som någonsin registrerats genom historien.

Även om det har funnits längre människor som har spelat vissa andra sporter som volleyboll eller handboll, har ingen ännu lyckats uppnå en liknande nivå av atletisk excellens i kombination med extrem längd som den som den sudanesiske infödde uppvisade under den längsta delen av sin egen illustra idrottsresa, samtidigt som han bar en tröja som tillhörde olika lag som låg i flera länder längs Medelhavet, från Spanien genom Syrien söderut till Egypten och vidare österut till Libanon också!

Gillar du sportbloggar?

Kika in sportbloggar för fler svenska bloggar om sport!

sportbloggar.info