hur många NBA-titlar vann michael jordan
Bild: © sport247

Michael Jordan är utan tvekan en av de mest ikoniska och inflytelserika basketspelarna genom tiderna. Han är känd för sin otroliga talang på planen, men också för att ha vunnit en oerhört imponerande mängd NBA-titlar under sin karriär.

Men hur många NBA titlar vann Jordan egentligen?

Korta svaret

  • Hur många NBA titlar vann Jordan?

    Michael Jordan har vunnit sex NBA-mästerskap, det vill säga han har 6 titlar. Han tog dessa på bara 7 år med Chicago Bulls, från 1991 till 1997, där han även hade en kort paus från basket för att spela baseball.

En “rundown” av alla Jordans alla NBA-titlar

Det går inte att förneka att Michael Jordan är en legend. Han är en av de bästa basketspelare som någonsin har stått på planen, och hans sex NBA-mästerskap med Chicago Bulls är ett bevis på det. Från 1991 till 1998 ledde Jordan Bulls till ära och befäste sin plats i basketfansens hjärtan överallt.

NBA-finalerna 1991: Jordans första mästerskap

Det första mästerskapet var ett viktigt ögonblick i Jordans karriär. Han tog sig an Magic Johnson och Los Angeles Lakers och vann i fem matcher. Jordan hade inte bara ett genomsnitt på 31,2 poäng, 11,4 assist och 6,6 returer i serien, utan han gjorde också en av de mest ikoniska spelningarna i baskethistorien med sin “switch hands” lay-up.

NBA-finalen 1992: “Axelryckningen”

Jordans andra mästerskapsrunda mot Portland Trailblazers var något för boken. Särskilt match 1 är minnesvärd för en axelryckning Jordan gjorde inför kameran efter att han gjorde 35 av sina 39 poäng. Jordans dominerande prestation hjälpte Bulls att säkra sitt andra mästerskap, med ett snitt på 35,8 poäng, 6,5 assist och 4,8 returer under hela serien.

Finalen 1993: Eller – “hur man tar ner Mr. NBA MVP Barkley”

Charles Barkley må ha varit NBA MVP, men Jordan och Bulls lät sig inte skrämmas. Under sex matcher bevisade Jordan sitt värde genom att i genomsnitt göra 41 poäng, 8,5 rebounds och 6,3 assist på vägen till Bulls tredje mästerskap.

Finalen 1996 : En seger på fars dag

NBA-finalen 1996 var ett speciellt ögonblick för Jordan, då Bulls vann sitt fjärde mästerskap på fars dag. Jordan ledde laget till seger över Seattle Supersonics och gjorde i genomsnitt 27,3 poäng, 5,3 returer och 4,2 assist. Detta mästerskap var särskilt betydelsefullt för Jordan, eftersom det var hans första sedan hans far James dog.

Finalen 1997: Influensa? Inga problem

Jordan och Bulls visade sig vara för mycket för Utah Jazz. Denna serie var anmärkningsvärd för “Influensa-spelet (kallas “Flu games på engelska .. lite konstig översättning faktiskt)”, där Jordan satte 38 poäng trots att han kämpade med influensaliknande symptom.

I slutändan tog Jordan och Bulls hem sitt femte mästerskap, där Jordan i genomsnitt gjorde 32,3 poäng, sju returer och sex assister.

Finalen 1998: Den sista dansen

Det sista mästerskapet, som beskrivs i “Den sista dansen”, var ett passande slut på Jordans legendariska karriär. Han och Bulls besegrade Utah Jazz i sex matcher, och Jordan gjorde det matchvinnande skottet över Byron Russell i match 6. Jordan hade ett snitt på 33,5 poäng, fyra returer och 2,3 assister under hela serien.

Kunde Michael Jordan ha vunnit fler NBA-titlar?

Frågan som alla ställer sig – hade Michael Jordan, en av de bästa basketspelarna genom tiderna, kunnat vinna ännu fler mästerskap? Det är en lockande tanke, och som gigantiskt Jordan-fan och inbiten basketnörd kan jag inte låta bli att undra.

Det är ett ämne som faktiskt ganska ofta dyker upp på middagar, och det finns lite olika sätt att se på saken; så här tänker jag.

Jordans första pensionering 1993, då han missade större delen av de två följande säsongerna, väcker några intressanta tankar.

Skulle Chicago Bulls, som nådde semifinalerna i Eastern Conference under dessa två säsonger, ha kunnat gå ännu längre med Jordan på planen?

Det är omöjligt att säga med säkerhet, men Houston Rockets – som vann två NBA-mästerskap på rad under dessa säsonger som Jordan var borta – skulle säkerligen ha varit en svår match för Bulls.

Men låt oss ta ett steg tillbaka och titta på några av de andra lag som har mött Jordan i slutspelet. Detroit Pistons, till exempel, eliminerade Bulls i Eastern Conference-finalen 1989 och 1990 och återigen i Eastern Conference-semifinalen 1988.

Samtidigt slog Boston Celtics, ledda av den legendariske Larry Bird, ut Bulls i den första omgången av slutspelet 1986 och 1987, och samma Celtics-lag gick vidare till NBA-finalerna.

Som ni kan se är det inte lätt att svara på .. det blir lätt en subjektiv bedömning av “vad kunde ha inträffat” och det är helt enkelt sjukt svårt att säga något konkret. Vi får lämna det lite som en sån film där “du bestämmer slutet”. Suger, I know.

En mästare i varje arena: Jordans andra framgångar

Det är inte bara NBA som Jordan dominerade. Han slog det matchvinnande skottet i 1982 års NCAA-match om det nationella mästerskapet i basket för herrar, vilket säkrade hans plats i collegebasketthistorien. Och låt oss inte glömma hans olympiska guldmedaljer med Team USA Basketball 1984 och 1992.

Jordan är faktiskt en av endast sju basketspelare som har vunnit ett NCAA-mästerskap, ett OS-guld och ett NBA-mästerskap.

Han ansluter sig till en elitgrupp som inkluderar Lovellette, , K.C. Jones, Jerry Lukas, Bill Russell och “Magic” Johnson.

Med ett sådant imponerande CV är det ingen överraskning att Jordan ofta är ihågkommen som en av de största basketspelarna genom tiderna.

Sugen på mer basket? Läs mer om basketens historia eller om världens längsta basketspelare här på sport247!