Basket är en sport som kräver fysisk kapacitet och styrka, och det är därför inte förvånande att många basketspelare är väldigt långa.

Men hur långa är basketspelare i snitt? Och vad är det som gör att basketspelare ofta är långa?

Korta svaret

  • Hur långa är basketspelare i snitt?

    Genomsnittslängden för basketspelare varierar beroende på vilken position de spelar och vilken liga de tävlar i.

    I NBA är genomsnittslängden för en center cirka 2,08 meter, medan genomsnittslängden för en point guard är cirka 1,91 meter.

    I europeiska ligor är genomsnittslängden för en center cirka 2,03 meter och för en point guard cirka 1,88 meter

Genomsnittslängd för basketspelare

Enligt en studie från National Basketball Association (NBA) är genomsnittslängden för en NBA-spelare 2,01 meter. Detta gör att de flesta basketspelare i NBA är väldigt långa jämfört med genomsnittet för en vuxen man, som är cirka 1,75 meter.

hur långa är basketspelare

Men det är inte bara i NBA som basketspelare är långa. En annan studie från International Basketball Federation (FIBA) visade att genomsnittslängden för en professionell basket spelare i Europa är 1,98 meter.

Även om detta inte är lika högt som i NBA, är det fortfarande högre än genomsnittet för en vuxen man i Europa.

Varför är basketspelare ofta långa?

Det finns flera faktorer som bidrar till att basketspelare ofta är långa. En av de viktigaste faktorerna är genetik.

Många basketspelare har föräldrar eller släktingar som är långa, och detta kan öka deras chanser att också bli långa.

Träning och näring är också viktiga faktorer.

Basketspelare tränar ofta hårt och regelbundet för att förbättra sin fysiska kapacitet och styrka. Detta kan hjälpa till att öka deras längd och muskelmassa. En adekvat näring kan också spela en viktig roll i att maximera tillväxten.

Skillnader i längd mellan olika positioner

Det finns också skillnader i längd mellan olika positioner i basket. Center, den position som brukar spela i den inre delen av banan, är oftast den längsta spelaren på laget med en genomsnittslängd på 2,10 meter i NBA och 2,05 meter i Europa.

Trots en längd på 210cm har man fortfarande långt för att bli lika lång som världens längsta basketspelare genom tiderna.

Small Forward och Power Forward är också ofta långa, med en genomsnittslängd på 2,01 meter i NBA och 1,98 meter i Europa. Point Guard och Shooting Guard är vanligtvis lite kortare än de andra positionerna, med en genomsnittslängd på 1,91 meter i NBA och 1,88 meter i Europa.

Det är viktigt att notera att detta inte betyder att en kortare spelare inte kan vara framgångsrik på en position som kräver en högre längd. Det finns många exempel på kortare spelare som har haft stor framgång i basket, till exempel Allen Iverson och Isaiah Thomas. Dessa spelare har kompenserat för sin längd genom att ha utmärkt teknik, snabbhet och beslutsamhet.

Sammanfattning

Basketspelare är ofta långa på grund av en kombination av genetik, träning och näring. Genomsnittslängden för en basketspelare i NBA är 2,01 meter och i Europa är 1,98 meter. Det finns också skillnader i längd mellan olika positioner, med center som vanligtvis den längsta positionen.

Men det är viktigt att komma ihåg att längd inte är det enda som avgör en spelares framgång i basket, och många kortare spelare har också haft stor framgång i sporten.