världens äldsta sport
 

Världens äldsta sport är föremål för debatt, med många historiker som nämner olika aktiviteter som de tidigaste exemplen.

Medan vissa antyder att jakt och strid sannolikt var bland de första organiserade sportevenemangen, pekar andra på antika grekiska tävlingar som vagnkapplöpning eller löplopp i Olympia.

Oavsett vad det var som ursprungligen utlöste människans tävlingsanda, har sport varit en integrerad del av mänskligt liv i århundraden och fortsätter att fängsla publiken idag.

Korta svaret

  • Vad är världens äldsta sport?

    Det är svårt att definiera en historisk gräns för när sport 'började', men de flesta historiker är överens om att brottning förmodligen är världens äldsta sport.

Brottning – en primal instinkt

En populär teori tyder på att brottning var världens första sport.

De äldsta bevisen på tävlingsbrottning går tillbaka för nästan 4500 år sedan i en sumerisk reliefristning från 2400 f.Kr. som visar två brottare inlåsta i tävling.

Andra teckningar av liknande karaktär har hittats genom historien, inklusive grottmålningar som föreställer brottare över hela Europa och Asien som går tillbaka för över 2000 år sedan; detta belyser hur viktig brottning har varit genom hela civilisationen!

Det spelar ingen roll om det är boxning, tornerspel eller till och med simning – varje unik aktivitet kan skryta om en mångåriga tradition som började tusentals år innan dagens friidrott dök upp på våra radarskärmar med sina höga budgetar och företagssponsringar.

En katalysator till globalisering genom epoker

Sport är universella upplevelser – oasvett var du går på planeten kommer det alltid att finnas någon som spelar något som liknar någon sorts spel!

världens äldsta sport

Det kanske inte nödvändigtvis innebär att lag tävlar mot varandra, utan åtminstone individer som utmanar sig själva fysiskt eller mentalt för att vinna vilket pris som helst som är tillgängligt (eller ibland bara skryta).

Detta koncept överskrider alla kulturer – gör sport till en sak som vi alla också kan relatera oavsett om vi inte talar samma språk eller lever under olika seder/lagar osv…

Sport binder samman nationer 

I grunden handlar sporter om att driva oss själva mot excellens genom att testa våra gränser genom konkurrens; denna grundsats gäller fortfarande idag trots att den har utvecklats avsevärt sedan de tidiga dagarna när brottning ansågs vara ett måste.

Nu har vi MMA, Boxning, Wrestling och massor med andra kampsporter som alla på ett eller annat vis är derivat av tidig brottning.

Så även om vi kanske aldrig vet exakt vad som utgjorde “världens första sport“, verkar det tydligt att fysiska utmaningar har funnits sedan människor började gå upprätt på två fötter – inspirerande generationer sedan dess!