största sporten i ryssland
Andrew Shiva, CC BY_SA 4.0, via Wikimedia Commons

Största sporten i Ryssland

Ryssland har en lång och rik idrottshistoria, och många traditionella aktiviteter som brottning och skidåkning har varit populära i århundraden. I Sovjetunionen värderades idrott högt och uppmuntrades som en del av regimens utvecklingsprogram för att visa upp sin överlägsenhet gentemot andra länder.

Korta svaret

  • Vad är den största sporten i Ryssland?

    Fotboll är den överlägset mest populära sporten i Ryssland. Den har spelats sedan slutet av 1800-talet och fortsätter att vara landets främsta idrottsevenemang.

Fotboll i Ryssland

Den ryska Premier League (RPL) anses vara en av Europas bästa ligor, med en genomsnittlig publiksiffra på 21 300 personer per matchdag. När det gäller intäkter genererar fotbollsklubbarna i Ryssland totalt 10 miljarder kronor varje år.

Landslagen dominerar den europeiska fotbollsscenen

Herrarnas landslag är ett av de starkaste lagen i Europa och de har kvalificerat sig till varje VM sedan 2002. De vann även Uefa-EM 2008 och nådde semifinal i Euro 2016.

Damlandslaget är inte lika framgångsrikt men lyckades ändå nå en fjärdeplats i 2019 års fotbolls-VM för damer efter att ha besegrat England med 2-1 i playoffmatchen om tredjeplatsen.

Klubbarna tävlar om de främsta utmärkelserna på hemmaplan och utomlands

På hemmaplan tävlar lagen om två stora troféer: Den ryska supercupen som ställer förra säsongens mästare mot vinnare från tidigare år, och den nationella cupen där åtta lag kämpar i två omgångar för att vinna ära på hemmaplan.

På internationell nivå har flera ryska klubbar tävlat med framgång, bland annat CSKA Moskva som blev tvåa i Champions League 2005 och Zenit St Petersburg som tog båda UEFA-cuparna inom fyra år, 2008 och 2012.

De inhemska ligorna fortsätter att växa i popularitet

RPL har 16 lag som spelar 30 matcher under en säsong som vanligtvis börjar i juli/augusti och slutar i maj/juni året därpå – varje klubb spelar två gånger mot sina motståndare, vilket innebär att det finns 15 matchdagar, vilket ger 180 matcher per säsong.

Vissa matcher sänds på olika kanaler, vilket gör att fansen kan se och stödja sina favoritspelare eller -klubbar på distans om det behövs! Det finns också två andra huvuddivisioner som heter FNL (första divisionen) och PFL (andra divisionen). Detta expansiva system innebär att det finns något för alla, oavsett vad man föredrar när det gäller fotbollsunderhållning!

Är fotboll verkligen den största sporten i Ryssland?

Det ser verkligen ut så med tanke på hur mycket uppmärksamhet den får både i hemlandet och utomlands, men det finns andra sporter som ishockey som skulle kunna göra skäl för att vara “den största” på grund av dess popularitet bland ryssarna, särskilt under vintermånaderna då temperaturen kan sjunka under fryspunkten – men oavsett om du föredrar ishockey eller någon annan typ av sport så är en sak säker – fotbollen kommer alltid att förbli kung när det kommer till åskådarantalet och de totala tittarsiffrorna.

Ryssland har många minnesvärda spelare som har skrivit historia, bland annat Hristo Stoichkov som 1994 gjorde flest mål i fotbolls-VM 1994.